De geschiedenis van het overhemd

Het overhemd heeft een flinke reis afgelegd vanaf het moment van ontstaan tot nu. Niet zo gek als je bedenkt dat het overhemd al meer dan 1000 jaar bestaat. Het begin van het overhemd begint bij de Romeinen. Zij droegen een tunica, een lang geweven kledingstuk van linnen dat bij elkaar gehouden werd door middel van een gordel. Er was in die tijd geen verschil tussen een overhemd en een hemd zoals we dat nu kennen.

Betere pasvorm

Het overhemd zoals we hem nu kennen is ontstaan rond 1850. Dit kwam doordat kleermakers een nieuwe wiskundige formule gebruikten, waarmee het lukte om een meer aansluitende pasvorm in overhemden te maken. En door betere productiemethodes werd het goedkoper om deze “nieuwe” overhemden te produceren. Hierdoor verspreidde de stijl zich snel.

In de 20e eeuw werd het opnieuw goedkoper om overhemden te produceren, maar ook om te wassen. Daardoor had bijna iedereen wel een overhemd in de kast hangen. Het kledingstuk werd alleen nog gedragen in combinatie met een jasje en werd nog steeds gezien als onderkleding. Alleen de boord en manchetten waren zichtbaar.

De jaren 90

In de jaren ’20 werd het overhemd minder stijf en kreeg het meer kleur. De prins van Wales was het wereld toonbeeld van de mode. Hij droeg overhemden met kleur, lijnen en zachte stoffen.

Vanaf de jaren ’50 werden overhemden van katoen en linnen gemengd met nylon of polyester. Dit zorgde ervoor dat de kledingstukken sneller droogden en makkelijker te strijken waren. Het overhemd werd vanaf dit moment ook zonder jasje gedragen en werd echt gezien als bovenkleding.

Vanaf de jaren ’90 is op het gebied van overhemden alles mogelijk; klassiek, casual, kleur, patronen, brede of juist smalle boorden. Alle overhemdstijlen zijn toegestaan.

De overhemden van Cutter & Buck

Bij Cutter & Buck draait alles om het actieve leven. Daarvoor hebben we een garderobe nodig die overal mee naartoe kan. De overhemden (of shirts) van Cutter & Buck zijn een perfect voorbeeld van een kledingstuk waarbij werk en vrije tijd in elkaar overvloeien. We laten de verschillende soorten overhemden van dit Amerikaanse merk zien. En wist u dat het overhemd met een hoge witte boord vroeger voor status stond?

Bekijk eens de volgende overhemden van Cutter & Buck!

Meer te weten komen over de overhemden van Cutter & Buck? 

Kom in contact met Textielstra en we helpen u graag verder!

bel 0515 429 506
info@textielstra.nl

Wij staan voor u klaar op werkdagen van 08:30 tot 17:30